Erling Jepsen. Snefnugget og øjeæblet blev opført på Husets Teater 1999 med f.v. Peder Holm Johansen, Kristian Halken og Tammi Øst. Kim Bjarke instruerede og Jesper Corneliussen skabte scenografien.

.

Erling Jepsen, f. 1956, dansk dramatiker. Js Kiks med kniv og gaffel indbragte den unge debutant Radiospilprisen 1977, og succesen fortsatte i DRtv med Polledreng kommer hjem 1981 og Næste weekend 1982. Så vaktes hans interesse for teatret, og siden er det blevet til 18 skuespil, 8 radiospil, 6 tv-spil og 2 bearbejdelser. 2000-2004 var J husdramatiker på Aarhus Teater.

Fra starten var hjemmet både tema og ramme i mange af Js stykker, et provinshjem, der er præget af en detroniseret faderfigur, en søn (eller datter), der forgæves søger sin identitet i den moderne (storby)verden, og en mor, der er stærkt splittet mellem far og søn. Motoren i denne næsten handlingslammede trekant er angsten for og længslen efter verden udenfor. Spændingsfeltet mellem provinsens tryghed og storbyens hjemløse modernitet mærkes tydeligst i Rejsen til Sankt Hans og i På Sankt Hans DRradio 1996 og 1998, samt i Muhammad Ali svigter aldrig Folketeatret 1997. Da den lille enakter Drengen i hækken Kaleidoskop 1998 i 1999 blev til helaftensstykket Snefnugget og øjeæblet på Husets Teater, forsvandt den klaustrofobiske ramme og familietrekant i løbet af forestillingen. Siden har mere eksplicit samfundsmæssige temaer trængt sig på i Js stykker, og strukturen fra de lette komedier kom til at præge de senere fragmenterede handlingsforløb. J indledte 1999 med Ingen grund til overdramatisering et interessant prosaforfatterskab efterfulgt af Kunsten at græde i kor 2002, film 2007 instrueret af Peter Schønau Fog. Se også Realisme.

Dramatiske værker: En farlig mand Det Danske Teater 1988; Med dame på og hele lortet CaféTeatret 1989; Kuren Husets Teater 2000; Anna og tyngdeloven Aarhus Teater 2001; Manden fra Estland Aarhus Teater 2004; Vild, varm og overvægtig Det Danske Teater 2005.

Teaterpriser: Danske Dramatikeres Hæderspris, Holberg-Medaljen, Radiospilsprisen.

Bibliografi: Theil, P & Garsdal, L Hvem der? Scener fra 90’erne 2000.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig