Broadway

Broadway, Nord-syd-gående gade på Manhattan i New York, USA. Området fra omkring 42nd Street og Broadway, Times Square, op til 53rd Street kaldes også Theatre District og huser nogle af New Yorks ældste endnu eksisterende teatre. B er for New York, hvad West End er for London, centrum for den kommercielle teaterindustri. Med 1990'ernes Giuliani-administration i New York forandrede teaterdistriktet sig, bl.a. med Disney-koncernens overtagelse af The New Amsterdam Theatre. Dels blev der ryddet op i det tidligere luderkvarter omkring Times Square – dels har Disneyficeringen af B også ført til hvad nogle kritikere opfatter som en gennemsyret kommerciel teaterindustri med fokus på spektakulær underholdning af New Yorks turister.

Allerede i 1735 kan man på kort over New York se en bygning kaldet A Playhouse on Broadway, og gennem årene er utallige teatre kommet til; i takt med at byen op gennem 1800-tallet udviklede sig mod nord, flyttede teaterdistrikterne med fra den sydlige spids af Manhattan, og i årene 1882-1932 blev der bygget omkring 90 teatre på det nuværende B. New York havde dermed den største koncentration af teatre på ét sted i verden.

Da elektricitet blev udbredt, og lysene tændtes over teatrenes markiser på B, blev teaterdistriktet også kendt under navnet ‘the great white way’, et udtryk for den amerikanske optimisme, som B er symbol på med sine glitrende musicals, shows og stort opsatte dramaer, en kombination af underholdningspræget teater symboliseret i musical, lystspil og dramatisk teater med både klassikere og nyskreven dramatik.

Bibliografi: Harris, A B Broadway Theatre 1994; Hoogstraten, N v Lost Broadway Theatres 1997.

IBDB, Internet Broadway Database, er arkiv for oplysninger om teatre på Broadway - www.ibdb.com.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig