Broadway, Nord-syd-gående gade på Manhattan i New York, USA. Området fra omkring 42nd Street og Broadway, Times Square, op til 53rd Street kaldes også Theatre District og huser nogle af New Yorks ældste endnu eksisterende teatre. B er for New York, hvad West End er for London, centrum for den kommercielle teaterindustri. Med 1990'ernes Giuliani-administration i New York forandrede teaterdistriktet sig, bl.a. med Disney-koncernens overtagelse af The New Amsterdam Theatre. Dels blev der ryddet op i det tidligere luderkvarter omkring Times Square – dels har Disneyficeringen af B også ført til hvad nogle kritikere opfatter som en gennemsyret kommerciel teaterindustri med fokus på spektakulær underholdning af New Yorks turister.

Allerede i 1735 kan man på kort over New York se en bygning kaldet A Playhouse on Broadway, og gennem årene er utallige teatre kommet til; i takt med at byen op gennem 1800-tallet udviklede sig mod nord, flyttede teaterdistrikterne med fra den sydlige spids af Manhattan, og i årene 1882-1932 blev der bygget omkring 90 teatre på det nuværende B. New York havde dermed den største koncentration af teatre på ét sted i verden.

Da elektricitet blev udbredt, og lysene tændtes over teatrenes markiser på B, blev teaterdistriktet også kendt under navnet ‘the great white way’, et udtryk for den amerikanske optimisme, som B er symbol på med sine glitrende musicals, shows og stort opsatte dramaer, en kombination af underholdningspræget teater symboliseret i musical, lystspil og dramatisk teater med både klassikere og nyskreven dramatik.

Bibliografi: Harris, A B Broadway Theatre 1994; Hoogstraten, N v Lost Broadway Theatres 1997.

IBDB, Internet Broadway Database, er arkiv for oplysninger om teatre på Broadway - www.ibdb.com.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig