Børneteatersammenslutningen, BTS, de professionelle børneteatres arbejdsgiverorganisation, som også fungerer bredere som interesseorganisation for landets professionelle børneteatre. BTS blev oprettet i maj 1969 af Det Lille Teater, Comedievognen, Bodil Lindorffs Børneteaterskole, Jytte Abildstrøms Dukketeater og Ishøj Teater. I løbet af 3 måneder var 13 teatre medlem, og i dag er BTS organisation for 59 teatre. En hovedmålsætning for BTS har gennem alle årene været at sikre alle børn mulighed for at opleve børneteater. Ved oprettelsen af BTS var Dansk Skolescene netop trådt i likvidation, og det drejede sig for børneteaterfolkene om at organisere sig for at få indflydelse på den børneteaterstruktur, der skulle etableres. Det fik man: paragraffen i teaterloven, der handlede om skolescener, blev i teaterloven af 1970 erstattet med en paragraf, der understøttede den nye børneteaterstruktur, med mange små producerende enheder. I årene siden har BTS spillet en stor rolle i det teater- og kulturpolitiske arbejde. Og uanset at organisationen består af teatre, der konkurrerer med hinanden, har BTS opdyrket et internt forum for noget så sjældent som diskussion, analyse og kritik af hinandens forestillinger med henblik på at gøre dem bedre. BTS har også vedtaget fælles minimumspriser for salg af forestillinger. BTS har gennem årene været repræsenteret i alle væsentlige udvalg vedr. børneteater, startende med repræsentation i Teaterrådet i 1970.

Bibliografi: Christensen, M & Josephsen, A Børneteatersammenslutningen 1969-1979 – Et jubilæumsskrift 1979; Jensen, C Intet spil for galleriet – et strejftog gennem dansk børneteater i 25 år. 1969-1994 1994 & For det største i det mindste – et strejftog gennem dansk børneteater 1994-2004 2004.

Organisationens hjemmeside

Hjemmeside Dramatiker Væksthus

Prosceniums hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig