Dansk Skolescene

Artikelstart

Dansk Skolescene, en institution i Kbh. der arrangerede teaterforestillinger for skolebørn som supplement til læsning af klassikere i dansktimerne. DS blev oprettet af læreren Thomas P Hejle i 1924 med instruktøren Svend Methling som kunstnerisk ankermand. Udgangspunktet for Skolescenen var en progressiv oplevelsespædagogik. Forestillingerne blev spillet om eftermiddagen på forskellige teatre i Kbh., ofte af de traditionelle teatres repertoire og med kunstnerisk kvalitet.

Der blev oprettet tilsvarende skolescener i bl.a. Århus (Jysk Skoleteater (senere Skolescene) 1925), Odense (Det fynske Skoleteater (senere Skolescene) 1925), Aalborg (Aalborg Skolescene 1934) og Sønderjylland (Sønderjydsk Skolescene 1934). I 1933 blev DS udbygget med den turnerende Landsskolescene og i 1937 med Skolebio, der opfyldte samme formål på filmens område. DS, siden Hejles død ledet af Bjørn Moe, kom i 1960'erne både i modsætning til udviklinger i teatret og i pædagogikken, og kvalitetsniveauet på forestillingerne sank. Fornyelsesforsøg med et mere nutidsrelevant repertoire mislykkedes. DS lukkede i 1968.

Bibliografi: Andersen, E Bogen om Dansk Skolescene. De højere Skolers Kunstaftener og Dansk Skolescene 1920-1955 1956; Himmelstrup, K Børneteatret og samfundet. Vilkår, principper og debat 1974; Langsted, J ‘Fra skolescene til RBOT’ i Jensen, S J Dansk Teater i 60erne og 70erne 1983.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig