Tekstning, elektronisk anlæg i et teater, anbragt over sceneåbningen eller foran hvert af tilskuernes sæder, i hvilket tilfælde man individuelt kan vælge mellem forskellige sprog. Anlægget afløser den tekstbog, som tilskueren alligevel ikke kan læse i teatrets mørke. T, der af hensyn til læsbarheden oftest er et let koncentrat, bruges mest til opera, men også til fx døveteater eller udenlandske gæstespil. En anden form for T er den, som bl.a. Brecht hentede fra asiatisk teater, men som også kendes fra Shakespearescenen eller vor egen Holberg: skiltet med teksten ‘Dette er Troja’ (Ulysses von Ithacia). T med manende sentenser, gerne i transparens, var en populær effekt i 1700-1800-tallets sentimentale fantasi-stykker.

Dubbing (eng. af double ‘fordoble’) er også en art T, hvor en stemme synkront dækker eller underlægges skuespillerens for at tydeliggøre eller oversætte/tolke. Teknikken bruges også til at fortolke en mimisk rolle, en performer/danser eller en virkelig stum person.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig