teaterforeninger

Teaterforeninger, arrangerer på ikke-kommerciel basis lokale opførelser af de professionelle turnéteatres produktioner. De første danske T opstod i begyndelsen af 1920'erne som en alternativ distributionsform for turnéteater. Med Sønderjydsk T etableredes i 1929 en centralforening for landsdelens mange teaterarrangerende foreninger. Hvor tidligere turnéproducenterne havde lejet sig ind i teaterbygninger og selv stået for et offentligt billetsalg, købte nu T og andre foreninger (håndværker- og borgerforeninger, husmoderforeninger o.l.) hele forestillinger af turnéproducenten og videresolgte billetter til medlemmerne. Begge parter drog fordel: turnéteatrene havde ikke længere nogen risiko, og T kunne gennem abonnementsordninger tilrettelægge et effektivt salg og undgik gennem det lukkede foreningsarrangement at betale forlystelsesafgift. At foreningerne i visse tilfælde også var ejere af teaterbygningerne, gjorde samarbejdet yderligere fordelagtigt.

Efter den generelle afmatning af teaterbilletsalget i 1950'erne blev der med Teaterloven fra 1963 mulighed for statsstøtte til publikumsorganisationer og gradvist – og især efter etableringen af den landsdækkende abonnementsordning fra 1974 – kom der flere T og større tilskuerantal. Et kvantitativt højdepunkt opnåedes i 1987/88 med 85 aktive T, der formidlede 436.000 billetter til voksenforestillinger og 125.000 til børne-, familie- og ungdomsforestillinger, mens de tilsvarende tal for de 63 T, der var i 2005/06, er 230.000 og 100.000. Tilskuddet fra abonnementsordningen blev ydet via amterne, hvoraf flere gav supplerende såkaldte frivillige tilskud, ligesom også kommuner har ydet tilskud til T.

Teaterlovsændringen i 2005 betød et brud med det monopol, som T sammen med stationære teatre havde haft på at udbyde billetter i abonnementsordningen, der dermed overgik til et formidlingstilskud. Hermed er situationen på turnéteaterområdet meget forandret, idet de ikke-kommercielle T, der ofte har haft en kulturpolitisk målsætning, nu skal i konkurrence med rent kommercielle arrangører om både at købe producenternes forestillinger og sælge billetter til publikum. Så godt som samtlige T i Danmark er organiseret i Landsforeningen Danmarks Teaterforeninger.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig