Teaterantropologi. En arbejdsdemontration på Odin Teatrets 5. ISTA-Seminar i Salento 1987 med en danser fra Bali og fra Odin Teatret Iben Nagel Rasmussen og Roberta Carreri.

.

Teaterantropologi, Antropologi er læren om mennesket, bl.a. om hvordan mennesker optræder over for hinanden i forskellige kulturer, eller hvordan de mødes, når de er opvokset i hver deres kultur. Inspireret heraf ser Eugenio Barba sit teater som en antropologisk ekspedition, hvor alle, der spiller og ser en forestilling, deltager i et kulturmøde her og nu. I 1979 lancerede Barba begrebet T, som han definerede som ‘studiet af menneskets adfærd når det bruger sin fysiske og mentale tilstedeværelse i en organiseret opførelsessituation og følger principper der er forskellige fra dem brugt til daglig’. S.å. oprettede Barba International School of Theatre Anthropology (ISTA), hvor han s.m. et tværfagligt forskerteam og skuespillere eller dansere, der er oplært i asiatiske eller europæiske kodificerede konventioner, studerer, hvordan hver enkelt konvention skaber en udtryksfuld fiktiv krop med maksimalt scenisk nærvær ved at benytte regler for brug af kroppen, der er anderledes end i dagliglivet. Barba og ISTA har påvist, at disse konventioners kropsteknikker bygger på sådanne fælles principper, men at de bliver brugt vidt forskelligt. Derfor kan optrædende skabe forestillinger sammen på tværs af konventioner og kulturer, uden at nogen af dem behøver at ændre ved sin vante konvention. Bs begreb T afspejler således også hans teatersyn, der bygger på en moderne skuespillertradition med asiatisk inspiration, som peger tilbage til Edward Gordon Craig og Meyerhold. Se også Det Præ-ekspressive.

Bibliografi: Barba, E ‘Theatre Anthropology: First Hypothesis’ i Theatre International 1/1981 & En kano af papir. Indføring i teaterantropologi 1994 & s.m. Savarese, N The Secret Art of the Performer. A Dictionary of Theatre Anthropology 1991.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig