Spilletidspunkt, Tidspunktet for en teaterforestillings begyndelse, der har varieret under hensyn til teatrets afhængighed af dagslys og de arbejds- og spisetider, dets publikum havde. I det antikke Grækenland og Italien spillede man fra om morgenen til solnedgang, ligesom middelalderens forestillin ger blev afviklet i dagslys. Da det på Shakespeares tid blev mondænt at spise frokost så sent som ved 14-tiden flyttedes spilletidspunktet fra kl. 13 til senere på eftermiddagen.

Da teatret rykkede indendørs og med kunstigt lys kunne spille uafhængigt af dagslyset, blev S henlagt til folks fritid. På en plakat fra Teatret i Lille Grønnegade, hvor der blev spillet mandag, onsdag og fredag, kunne man 1726 læse, at forestillingen begynder ‘præcise Klokken 5, at det Klokken 7 kand have Ende’. Fra Komediehusets indvielse i 1748 på Kgs. Nytorv til ca. 1762 blev der primært spillet onsdag og fredag, herefter tre gange om ugen, og fra 1780'erne fire gange om ugen op til 1820'erne, hvor der blev spillet fem gange om ugen. Herefter hver dag, inkl. søndag. Forestillingerne startede på Komediehuset kl. 17, og fra 1773 kl. 18. Omkring 1800 blev der spillet skiftevis kl. 18 og kl. 19 indtil 1895, hvor man fastlagde S til kl. 19:30. Siden 1913 er der generelt i Danmark blevet spillet kl. 20 med lørdags matinéer kl. 17 og evt. søndagsmatinéer kl. 15. I dag er sædvanligvis mindst én ugedag, for teatre i Danmark oftest søndagen, forestillingsfri. Lange forestillinger starter typisk tidligere, så publikum har mulighed for at komme hjem med offentlige transportmidler, og teatret kan undgå at betale yderligere overtid til medarbejderne.

Usædvanlige S kan være en del af forestillingens idé eller et forsøg på at skabe opmærksomhed, som da Stig Lommer under undtagelsestilstanden i 1943 spillede revy kl. 7 om morgenen for propfyldte sale i Sagabiografen på Vesterbrogade. I bl.a. London er det almindeligt med matinéforestillinger en eller to gange om ugen (ofte onsdag og lørdag) midt på dagen, som supplement til aftenforestillinger.

Bibliografi: Neiiendam, R Smaa Iagttagelser fra Plakaterne Det Kongelige Teaters program, febr. 1941.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig