Scenerum, Ramme for opførelse. Kan være en kridtstreg, et podium på markedet, et særligt rum, hvori også tilskuerne befinder sig, et rum afgrænset af den imaginære fjerde væg eller en mere abstrakt front-line. S er oftest adskilt fra tilskueren, hvis placering skaber en bestemt optik i forhold til de sceniske handlinger. Det betyder også at tilskuerne i teatret ofte ser og sanser forskelligt alt efter placering, men placeringen kan også være en del af forestillingens særlige arrangement. I eksperimentelle opsætninger er tilskueren en del af S og sidder rundt om scenen, overfor hinanden som i mange af Odin Teatrets forestillinger eller som i Kirsten Dehlolm og Søren Ulrik Thomsens Hvorfor bli’r det nat, mor? Hotel Pro Forma 1989, hvor publikum ser ned på scenen med et fugleperspektivisk blik. I usynligt teater er S stedet hvor det usynlige spil foregår og derfor ikke markeret. I gadeteater og happenings forekommer der en opløsning af S, så scene og tilskuerrum blandes.

Bibliografi: Beck, I & Lynge, C Det andra rummet 1997; Edström, P & Piha, P Rum och Teater 1976 23 Kontravægt 24 Styresnor 25 Håndtov 26 Rundhorisont 27 Rundhorisonttræk 28 Bagtæppe 29 Rulletræk 30 Elevatorscenegulv 31 Drejescene 32 Bagscene 33 Kongeside 34 Dameside 35 Scenekælder 36 Kulisse.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig