Postmodernisme, en retning og bevægelse opstået i 1960'ernes postindustrielle samfund som en reaktion mod modernismens formalisme. P er kendetegnet ved at vægte udtrykket og nedprioritere indholdet. Den ophæver skellet mellem finog massekultur, benytter sig af en blanding af stilarter og historiske former, der genbruges gennem en ironisk distance. Den er endvidere pluralistisk og labyrintisk. Den franske filosof Jean-François Lyotard hævder således at der ikke findes én, men mange sandheder, og at de store fortællinger – ismerne og ideologierne – er døde fordi de ikke længere er troværdige. P har påvirket arkitektur, film, litteratur, billedkunst m.v.

I teatermæssig sammenhæng er P ikke-lineær, antilitterær, antinaturalistisk og åbner for flere mulige tolkninger. Virkemidlerne er forskellige, men P inddrager ofte utraditionelle teaterrum med nær kontakt mellem scene og sal. Den prioriterer visualitet og sanselighed, bruger ofte ‘citater’ hentet fra tidligere opførelser af samme drama, ligesom den benytter sig af stilforvirring i forbindelse med kostumer og dekoration.

Bibliografi: Lund, M & Nielsen, B H Postmodernisme 1987; Thyssen, O Påfuglens øjne 1987; Whitmore, J Directing postmodern theater 1995.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig