Kulturkanon for scenekunst, gr. kanon ‘regel’, ‘norm’. April 2005 blev der på initiativ af kulturminister Brian Mikkelsen nedsat syv udvalg à fem medlemmer, som inden for hver deres felt skulle sammensætte en national kanon bestående af 12 udvalgte værker, der alle skulle være ‘uomgængelige, hvis man vil beskrive hvad der er karakteristisk og markant i dansk kultur’, ‘… så vigtige at vi alle kan have glæde af at lære dem at kende’ og samtidig ‘illustrere at dansk kunst og kultur er blevet til i et samspil og en vekselvirkning med europæiske og internationale strømninger’. Initiativet skabte en vis debat, på den ene side for at være et nationalistisk led i en kulturkamp mod kulturradikalismen og på den anden side for at være en kulturkamp mod en ‘middelalderlig muslimsk kultur’ (Mikkelsen, 2005).

Kulturkanon for scenekunst 2006
Jeppe på bjerget 1722. Ludvig Holberg. Skuespil
Aladdin, eller den forunderlige lampe 1805. Adam Oehlenschläger. Skuespil
Sylfiden 1836. August Bournonville. Ballet
Indenfor murene 1912. Henri Nathansen. Skuespil
Ordet 1932. Kaj Munk. Skuespil
Anna Sophie Hedvig 1939. Kjeld Abell. Skuespil
4 revynumre:
‘Man binder os på hånd og mund’ 1940
‘Skolekammerater’ 1956
‘Brev til Bulganin’ 1957
‘Fingernummeret’ 1947
Etudes 1948. Koreografi: Harald Lander. Ballet
Enetime 1963. Koreografi: Flemming Flindt. Ballet
Julemandshæren, 1974. Teatergruppen Solvognen. Performance
Sort Sol Live, 1986-1987. Sort sol. Live optræden
Majonæse 1988. Jess Ørnsbo. Skuespil

KFS er i lighed med hele kulturkanonen præget af en række mere eller mindre tilfældige selektionsprincipper: værkerne skal både være klassiske (tidløse) og avantgardistiske (nybrydende) og repræsenterer således et meget bredt værkbegreb, inden for scenekunst fra klassisk ballet over revy til bandet Sort Sols liveoptræden. Samtidig bemærkes fraværet af de nyeste værker, fx fra nybrydende teaterformer som eksempelvis Dr. Dante, Odin Teatret eller Hotel Pro Forma, især set i lyset af at oplægget netop fremhæver det levende teater.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig