Bugtaler, artist, der uden synlig bevægelse af munden – ved taleorganernes bygning eller gennem øvelse – er i stand til at frembringe ord eller toner, der synes at stamme fra den dukke, han optræder med. I ældre tider troede man, at B talte fra selve bughulen vha. inhaleret luft, men i virkeligheden bygger teknikken på imitationen af forandringer i lyden, der giver indtryk af nærhed eller afstand. Samtidig animeres dukkens mund for at forstærke illusionen. B omtales allerede i antikken fx Eurycles fra Athen, efter hvem B benævntes eurycleides, men forekommer også i Kina og Indien. B findes også blandt naturfolk fx eskimoer og maorier, og det antages, at shamaner frembringer deres åndestemmer vha. denne teknik. I 1584 påviste højesteretsdommer Reginald Scot i The Discovery of Witchcraft, at B var en illusion, og selve teknikken blev første gang beskrevet af Abbé de la Chapelle i Le Ventriloque ou L’Engastrimythe 1772. De første kendte B var Louis Brabant, der var tjener for den franske kong François I og Henry King kaldet The Whisperer hos den engelske kong Charles I.

I løbet af 1800-tallet blev B fast indslag på varietéer. Berømte B er amerikaneren Edgar Bergens med dukken Charlie McCarthy og franskmanden Robert Lamouret med den sømandsklædte and, Dudule, der sang arier fra Rossinis Barberen i Sevilla. I Danmark har Sine Andersen med dukkerne Frække Rikke og fuglen Gilbert arbejdet som B siden hun var7 år.

Bibliografi: Connor, S D A Cultural History of Ventriloquism 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig