Baris, indonesisk ‘række’, abstrakt krigsdans fra Bali i Indonesien. Der findes mange B-stilarter på Bali, hvor næsten hver landsby har sin variant. Det grundlæggende er, at de kampudstyrede krigere går i en lang række op til templet for at ofre eller få velsignet deres våben. I den store Baris Gedé er krigsdanserens styrke og heftighed blevet stærkt stiliseret under påvirkning af den hinduistiske hofkultur. Krigerens vitalitet og årvågenhed er blevet til en usædvanlig smuk klassisk danseform udført til et stort gamelanorkesters ledsagelse. I landsbyen Sakuwana ledsages danseren endda af hele to gamelanorkestre, der veksler med ledsagelsen af de forskellige grupper af dansere. Koreografien er inspireret af gamle indiske basrelieffer om helten Rama. Danserne præsenterer de forskellige våbentyper og symboliserer krigernes kraft og heltemod. Baris Kekupu er en sommerfugledans for fire eller fem unge piger med sommerfuglevinger på ryggen og vifter i hånden, der danser siddende, stående, springende og kæmpende mod hinanden. I en anden variant danser pigerne i Indras have og bekæmpes af havens vogter, der med sin kris – krigskniv – dræber et par af dem og danser videre med de andre.

Bibliografi: Dibia, I W & Ballinger, R Balinese Dance, Drama and Music 2005; Rebling, E Die Tanzkunst Indonesiens 1989; Zoete, B d & Spies, W Dance and Drama in Bali 1938.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig