William Charles Macready, 1793-1873, engelsk skuespiller, instruktør og teaterleder. Fra debuten 1810 spillede M en lang række Shakespeareroller og blev som en af 1800-tallets mest eminente tragikere en rival til Edmund Kean. M spillede også et stort repertoire af tidens forfattere, med hvem han skabte en usædvanlig forbindelse mellem dramatiker og aktør. Leder af Covent Garden 1827-29 og af Drury Lane 1841-43. Ved et gæstespil i Paris 1827 med Shakespearetragedier og et ensemble bestående af bl.a. M,JP Kemble og Edmund Kean forbløffedes publikum over deres moderne stil, voldsomme realisme og kontrastfyldte spil, der stod i absolut modsætning til den franske klassicisme. M var yderst omhyggelig med prøvearbejdet og udviklede bl.a. pausen i spillet som effekt; det blev til et begreb, ‘Macready-pause’, som stadig benyttes. M var medvirkende til at bryde monopolet på datidens drama. Han forligede sig dog aldrig med miljøet og tog 1851 afsked med sit publikum i yndlingsrollen Macbeth i Shakespeares stykke af samme navn. Ms trykte dagbøger er en værdifuld kilde for teaterforskningen.

Bibliografi: Downer, A The Eminent Tragedian 1966; Trewin, J C The Journal of William Charles Macready 1832-51 1967 & Mr. Macready 1955.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig