Theatre Passe Muraille, fr. ‘teatret uden vægge’, canadisk non-profit gruppeteater, hjemmehørende i Toronto. Grundlagt 1968 af Jim Garrard og Paul Thompson.

TPMs hovedformål var ved oprettelsen radikalt at ændre formudtrykket i canadisk teater. Dette via en bevidst provokerende tilgang til både spillestil og dramagrundlag, en tilstræbt symbiose, hvor det teaterpolitiske stod over det publikumsorienterede. På papiret fastholdes disse principper stadigvæk, selvom mange af TPMs oprindelige støtter i dag undsiger sig formen.

Det sceniske udtryk hos TPM er inspireret af bl.a. Brecht, men går i hht. Verfremdung et skridt videre ved også at inddrage fx Antonin Artaud og hans ‘grusomhedens teater’ i helhedsudtrykket. TPM bygger på mange måder på scene- og tea terpolitiske holdninger formuleret af europæiske kunstnere i første halvdel af det 20 årh., hvilket gør det noget utidssvarende. Men teatrets selvbestaltede funktion som kulturel teatervagthund og evne til vedholdende at præge en stor del af Canadas teaterliv er så markant, at det må regnes for en af miljøets vigtigste medspillere i samtiden.

Bibliografi: Johnston, D The Rise of Toronto’s Alternative Theatres 1968-75 1991; Usmaini, R Second Stage: The Alternative Theatre Movement in Canada 1983.

Eksternt link:

www.passemuraille.on.ca

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig