Teatersport, eng. theatre sports, ty. Stegreiftheater, en munter og actionpræget form for interaktivt improvisationsteater, hvor to eller flere hold skuespillere på scenen kæmper om publikums gunst, og tilskuerne er de subjektive ‘dommere’ undervejs i teaterlegen – bl.a. inspireret af publikums reaktioner ved folkelig underholdning i begyndelsen af det 20.årh. (krogen). Konkurrenceformen er opfundet af Keith Johnstone i 1970'erne for at udvikle skuespilleres evne til at være til stede i situationen og samtidig udvikle nye fortælleformer. Senere er bl.a. variationerne Micetro Impro og Gorilla Theatre kommet til. Johnstone oprettede International Theatresports Institute i 1998 for at autorisere og kvalitetsstemple T-grupper rundt i verden.

I flere år har der været både nationale og internationale mesterskaber i T og i 1999 blev Alt på et bræt fra Danmark nr. 3 ved VM. Af andre danske T-grupper kan fx nævnes Blot til Lyst, Hatten Rundt, Det Hvide Snit, Fortrinsvis Uden Hoved, Lama, Joe’s Vidner, Nojazz og Tilted Minds. Formen er også kendt fra tv-udsendelserne Så hatten passer 1991-92, Hatten Rundt 1997 og Pling Bing 2003-04. I Sverige og Tyskland bruges T iøvrigt også i terapeutisk behandling af neurotikere.

Bibliografi: Andersen, M M Teatersport og improvisation 1994; Johnstone, K Improvisation og teatersport 1999 & Impro for storytellers: Theatresports and the art of making things happen 1999.

International Theatresports Institute's hjemmeside

Forum for teatersport og improteater

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig