Susse Wold, f. 1938, dansk skuespiller, uddannet Privatteatrenes Elevskole 1960. W har især varetaget lystspillet, hvor hendes tekniske dygtighed og smidige stemmeføring har været baggrund for succes i væsentlige hovedroller. Men gennem samarbejdet med instruktøren Erling Schroeder fik hendes spil dybde i det alvorlige rollefag. På Det Kongelige Teater, hvor hun blev ansat i 1964, spillede hun ikke alene lystspil, som fx den indtagende titelfigur i Georges Feydeaus Tag dig lidt af Amélie! 1966, men prøvede også kræfter i karakterfaget, bl.a. som Maggie i Arthur Millers Efter syndefaldet 1964 og som Johanna i Jean-Paul Sartres Fangerne i Altona 1969. I 1971 blev hun atter ansat ved privatteatrene og opnåede bl.a. stor succes i samspil med Bent Mejding i Sir Noël Cowards Privatliv 1971 på Ungdommens Teater, en forestilling de siden har spillet til danmarksrekord på flere teatre. I 1979 vendte hun tilbage til Det Kongelige Teater, hvor hun samme år fremstillede en gribende friherreinde i Strindbergs Båndet, ligesom hun medvirkede i flere Holbergopsætninger og var en bedårende Edith i Sten Kaaløs Komedie i grænselandet 1981.

Ud over teaterkarrieren har W medvirket i tv-teatret, bl.a. i Jean Genets Stuepigerne 1962 og i Ionescos Kongen skal dø 1974, og blev i 1978 landskendt som en charmerende Gitte Grå i Lise Nørgaards Matador DRtv 1978-82. Hun har også optrådt i revyer, spillet utallige radio- og filmroller og tillige gæstespillet over det meste af verden – bl.a. med Finn Methlings Rejsen til de grønne skygger og H.C. Andersen-oplæsninger. I de senere år har hun ofte optrådt alene fx i titelrollen i Virginia Woolfs Orlando Edison 1993 og i At elske sin skæbne Det Ny Teater 1998, baseret på breve af Karen Blixen. Datter af Marguerite Viby, samliv med Erik Mørk og fra 1974 med Bent Mejding. Se også Noël Coward; Jean Genet.

Roller i: Victor Det Ny Teater 1963; Troilus og Cressida Det Kongelige Teater 1968; Stor ståhej for ingenting Det Ny Teater 1984; Vores år tv 1980).

Teaterpriser: Henkel-Prisen, Jeppe-prisen, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris.

Bibliografi: Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig