Stockholms stadsteater, blev stiftet 1956 som led i arbejderbevægelsens ønske om et folketeater og startede egen teatervirksomhed i 1960 i Folkets Hus på Norra Bantorget. S ejes af Stockholms Kommune, men støttes desuden af staten. Teatrets årlige omsætning er på ca. 250 mio. SEK. I 1990 afsluttedes en indflytning af teatret til Kulturhuset ved Sergels Torg, der nu rummer værksteder, prøvelokaler, kontorer og scener, der omfatter Stora Scenen, Klarascenen, børne- og ungdomsteatret Unga Klara med scenerne Lagret og Akvariet, dukketeatret Långa Näsen med scenen Bryggan, frokostteatret Klara Soppteater i Kafé Klara samt Backstage. S driver desuden Parkteatern, som spiller udendørs sommerteater, og det omfatter Marionetteatern, der blev en integreret del 2003. 2005 etableredes Stockholms stadsteater Skärholmen i forbindelse med et gymnasium for scenekunst, Scengymnasiet. S har mange strenge at spille på og har i perioder været nær opfyldelsen af drømmen om et folketeater med en god balance mellem dristige kunstneriske satsninger og mere publikumsvenlige produktioner. S har gennem årene været båret af en friskhed, en åbenhed og en direkthed i sin dialog med publikum. Unga Klara, der med Suzanne Osten som leder har været en del af institutionen siden 1975, er på alle måder en unik institution, der gennem eksperimenter, langsigtede satsninger og konsekvens har haft stor indflydelse på standarden i svensk børne- og ungdomsteater.

Bibliografi: Liljeholm, S En fortsättning. Stockholms stadsteater 1990-2000 2000; 20 år med Stockholms stadsteater 1960-1980 1981; Waldén, K Teatern i centrum. En bok om Stockholms stadsteater 1960-1990 1990.

Teatrets hjemmeside

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig