Spil i spillet. Shakespeares Hamlet, 3. akt, 2. scene, hvor Hamlet (Jens Albinus) for at få kongen til at afsløre sig selv, inviterer de omrejsende skuespillere til at opføre hans egen tekst Musefælden for hoffet med bl.a. kongen (Johan Rabaeus), dronningen (Kirsten Olesen) og Ofelia (Signe Egholm Olsen) som tilskuere. Hans-Peter Kellner instruerede i Søren Glads scenografi. Forestillingen blev opført på Kronborg 2003.

.

Spil i spillet, Inden for stykkets fiktion udspilles et stykke som spejler selve historien. Ofte brugt af Shakespeare fx i Hamlet, hvor Hamlet iscenesætter brodermordet for at afsløre kongen og håndværkernes indstudering og opførelse af historien om Pyramus og Thisbe i En skærsommernatsdrøm. Bruges også af Ibsen til at skabe en teatralsk situation, fx bliver Noras dans i Et dukkehjem et sådant spil i spillet. Skaber ofte en labyrintisk fornemmelse og bliver samtidig brugt metafiktionelt som selvrefleksion over teatrets funktion og relativiteten mellem teater og virkelighed.

Bibliografi: Nelson, J R Play within a play: the dramatist’s conception of his art: from Shakespeare to Anouilh 1958.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig