Slovenien, Traditionen for det slovensk talte teater kan føres tilbage til oplysningstiden. Udviklingen tog fart i slutningen af det 19. årh., da dramatikeren Fran Levstik oprettede en dramaskole i Ljubljana i 1867 og den slovenske nationalscene fik eget hus 1892. I starten af det 20. årh. åbnedes teatre i Trieste 1902, Maribor 1909 og Celje 1911. Efter 2. Verdenskrig fik Ljubljana eget teater, Mestno gledališče ljubljansko (Ljubljanas Byteater) 1951. Fra 1950'erne var teatret i S præget af kunstnerisk fornyelse. Særligt i de nystiftede teatre: Eksperimentalno gledališče (Eksperimentalt teater) 1955, Glej 1970 og Pekarna 1972, som idémæssigt gav teaterlivet næring til de næste årtier.

I begyndelsen af 1980 opstod en kunstnerisk bevægelse, Neue Slowenische Kunst, der i samarbejde med Kozmokinetični kabinet Noordung (Kosmokinetisk kabinet Noordung) skabte kultagtige forestillinger. Den kunstneriske linje blev fulgt af teatret Koreodrama 1987, der opstod af inspirationen fra og som hyldest til polakken Tadeusz Kantor. De radikale toner hørtes også i slovensk dramatik bl.a. hos symbolisten Ivan Cankar, absurdisten Dušan Jovanović og eksistentialisten Primož Kozak. Blandt instruktører var det især Mile Korun, Jovanović og Dragan Živadinov, som stod for det visionære og eksperimentelle. Se også Jugoslavien.

Bibliografi: Zinaić, M & NK Neue Slowenische Kunst.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig