Scala, underholdningsteater på Vesterbrogade i Kbh. skråt overfor Tivolis hovedindgang. Fra at være Kongens Klub blev det i 1872 til traktørstedet Café Boulevard og fik i forbindelse med en ombygning året efter navnet Concert du Boulevard. Selvom ambitionerne var høje, blev det betragtet som lidt af en bule, men i 1881/82 byggede entreprenøren Hans Hansen, ‘Hellig Hansen’ etablissementet National Scala på stedet med både koncertsal, varieté og revyteater, bl.a. installeret med elektrisk lys! Der blev opført revy og varieté på skift, bl.a. havde Dagmar Hansen stor succes her i 1890'erne.

Da der i 1912 blev indført en forlystelsesskat, lukkede National Scala, og den 30-årige Frede Skaarup lejede sig ind og genåbnede s.å. etablissementet, som han omdøbte Scala. Hans ambition var at sætte Kbh. på forlystelsernes verdenskort, og med en utrolig generøsitet satte han den ene udstyrsrevy og -operette op efter den anden med store kor og flotte kostumer, købte numre hjem fra udlandet og engagerede tidens mest populære kunstnere som Carl Alstrup, Arne Weel og fra 1918 Liva Olsen, gift Weel. I gullaschbaronernes tid kunne etablissementet løbe rundt, men under den økonomiske afmatning i 1920'erne gav det underskud. Skaarup stoppede i 1927 efter at have investeret 5 mio. kr. Heller ikke hans efterfølgere kunne få det til at løbe rundt, og stedet lukkede i 1930, hvorefter det blev ombygget til danserestauranten National Scala. Bygningen blev 1953 til varehuset Anva og huser fra 1989 en række restauranter og butikker under navnet Scala. Fra 2006 er bygningen atter genstand for ombygningsplaner.

Bibliografi: Brix, S Scala revyer 1912-30 1996; Gantzel, G Scala-minder 1941; Jensen, C J National Scala 1931.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig