Robert Lepage gæstespillede i Danmark med Hiroshima – Seven Streams of the River Ota i Torpedohallen på Holmen. KITs Sommerscene 1996.

.

Robert Lepage, f. 1957, canadisk instruktør, skuespiller, scenograf og leder af den tværmediale gruppe Ex Machina i Québec siden 1994. Som en af de mest markante instruktører på verdensplan er L kendt for sin evne til at skabe billedstærk magi med brug af ny teknologi. På baggrund af teaterstudier i Québec udviklede hans arbejde sig med inspiration fra film og andre medier samt dukketeater, og kabuki. Hans stærkt visuelle forestillinger med de flerstrengede fortællinger og inddragelse af film og video er præget af såvel fabulerende surrealisme som filmisk realisme. Fra 1982-91 arbejdede L som instruktør og skuespiller i den kollektivt arbejdende gruppe Théâtre Repère, som han skabte sit internationale gennembrud med, den otte timer lange The Dragon’s Trilogy 1985-87 (Kanonhallen KIT 1991). Ligesom det andet episke storværk The Seven Streams of the River Ota 1994-96 (Torpedohallen KIT 1996), der undervejs voksede fra tre til syv timer, er der tale om et work-in-progress, som altid med Ls værker. Hertil hører også hans soloforestillinger, som Hamlet-versionen Elsinore 1995 (Århus Festuge 1996) og The Far Side of the Moon 2000 (Århus Festuge s.å.). 1989-93 var L kunstnerisk leder af Ottowa National Arts Centre’s French Theatre. I 1995 debuterede han som filminstruktør med The Confessional, siden har han bl.a. lavet Possible Worlds 2000. Ud over at iscenesætte en lang række klassikere, som Shakespeares A Midsummer Night’s Dream på National Theatre i London 1992 og Strindbergs Ett drömspel på Dramaten 1994, har L iscenesat nycirkus-forestillingen i Las Vegas for Cirque du Soleil 2005 samt flere operaværker. L har hyppigt været på gæstespil i Danmark, bl.a. med H.C. Andersen soloen The Andersen Project Det Kongelige Teater 2005.

Bibliografi: Lepage, R Connecting Flights 1995.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig