Provinsens Fru Heiberg, en ‘arvet’ hæderstitel blandt provinsens mere betydelige skuespillerinder, der ikke alene fremførte forskellige af Johanne Luise Heibergs roller fra Det Kongelige Teater, men tillige selv markerede sig i et stort og bærende repertoire, og som opnåede en betydelig popularitet rundt om i landet. Af de mest fremtrædende kan nævnes: Luise Adeline Werligh, Nicoline Sichlau-Bloch, Petrine Orlamundt og Emma Cortes.

Avisernes omtale af en kunstner som ‘Provinsens Fru Heiberg’ havde desuden en vis reklameværdi for de teaterselskaber, de var knyttede til, men kunne også medføre polemik mellem recensenter, kunstnere og publikum, som da Bergens Stiftstidende i 1840 protesterede mod, at man satte Werlighs talent i rang med fru Heibergs. Resultatet blev, at Werligh fra scenen truede med at forlade teatret og trække sig tilbage til privatlivet, hvilket hun dog først gjorde i 1844.

Bibliografi: Neiiendam, R De farende folk 1944; Sandfeld, S Komedianter og skuespillere 1971.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig