Ole Lemmeke

Ole Lemmeke, f. 1959, dansk skuespiller, uddannet Statens Teaterskole 1984. Han placerede sig hurtigt centralt i teatret med roller som den rå Treat i Lyle Kesslers De efterladte Rialto Teatret 1986 og som den vege titelfigur i Christopher Marlowes Edward II Det Ny Teater 1988. Ls Talent rummer en umiddelbar virilitet med styret sensibilitet og handlekraft, men også en underliggende melankoli.

L er som freelance kritisk i sit valg af opgaver, der har været varierede og markante. På Husets Teater spillede han i Tankred Dorsts Fernando Krapp har skrevet et brev til mig 1993 og i Astrid Saalbachs Morgen og Aften 1994. Han var en intelligent og veg Zar i Howard Barkers Rædsel for natten Det Kongelige Teater 1996 og s.å. Gunnar i OperaNords store performance Gudruns 4. sang, opført i en tørdok på Holmen. L har føjet en ironisk distance til sin maskulinitet fx som oberst Vershinin i Tjekhov/P.O. Enquists Søstrene Betty Nansen Teatret 2000 og som den kyniske fotograf i Gerz Feigenbergs Strip Folketeatret 2002. L arbejdede med Bille August som instruktør i Lars Noréns Detaljer Det Kongelige Teater 2002, spillede i Sergi Belbels At dø eller ikke dø på Østre Gasværk Teater 2003 og var C.G. Jung i Christopher Hamptons Sabina S Det Kongelige Teater 2004.

Ls filmkarriere med hovedroller begyndte også tidligt, bl.a. i Morten Arnfreds Himmel og helvede 1988 over roman af Kirsten Thorup, Morten Henriksens film over Tage Skou-Hansens roman De nøgne træer 1991 og over P O Enguists Magnetisørens femte vinter 1999.

Teaterpriser: Lauritzen-Prisen, Marguerite Vibys Jubilæumsfond.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig