Ole Lemmeke, f. 1959, dansk skuespiller, uddannet Statens Teaterskole 1984. Han placerede sig hurtigt centralt i teatret med roller som den rå Treat i Lyle Kesslers De efterladte Rialto Teatret 1986 og som den vege titelfigur i Christopher Marlowes Edward II Det Ny Teater 1988. Ls Talent rummer en umiddelbar virilitet med styret sensibilitet og handlekraft, men også en underliggende melankoli.

L er som freelance kritisk i sit valg af opgaver, der har været varierede og markante. På Husets Teater spillede han i Tankred Dorsts Fernando Krapp har skrevet et brev til mig 1993 og i Astrid Saalbachs Morgen og Aften 1994. Han var en intelligent og veg Zar i Howard Barkers Rædsel for natten Det Kongelige Teater 1996 og s.å. Gunnar i OperaNords store performance Gudruns 4. sang, opført i en tørdok på Holmen. L har føjet en ironisk distance til sin maskulinitet fx som oberst Vershinin i Tjekhov/P.O. Enquists Søstrene Betty Nansen Teatret 2000 og som den kyniske fotograf i Gerz Feigenbergs Strip Folketeatret 2002. L arbejdede med Bille August som instruktør i Lars Noréns Detaljer Det Kongelige Teater 2002, spillede i Sergi Belbels At dø eller ikke dø på Østre Gasværk Teater 2003 og var C.G. Jung i Christopher Hamptons Sabina S Det Kongelige Teater 2004.

Ls filmkarriere med hovedroller begyndte også tidligt, bl.a. i Morten Arnfreds Himmel og helvede 1988 over roman af Kirsten Thorup, Morten Henriksens film over Tage Skou-Hansens roman De nøgne træer 1991 og over P O Enguists Magnetisørens femte vinter 1999.

Teaterpriser: Lauritzen-Prisen, Marguerite Vibys Jubilæumsfond.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig