Leif Panduro, 1923-77, dansk forfatter og dramatiker, debut som tv-dramatiker 1963 med En af dageneTv-teatret. 1962 medforfatter til studenterrevyen Gris på gaflen. De scenedramatiske værker Kufferten og Kannibaler i kælderen (udg. 1966) er stærkt inspireret af de absurde dramatikere.

Tv blev hurtigt Ps foretrukne medie. Med sin evne til at forstå og udnytte tv-mediets særlige æstetik gjorde P den danske tv-dramatik til en original dramatisk kunstform. Han vakte genlyd hos det brede publikum og formåede at bygge bro over kløften mellem det finkulturelle og det folkelige. Hans produktioner spændte fra den seriøse hverdagsrealisme og de psykologiske portrætter som fx det egentlige gennembrud Farvel Thomas 1968, om manden, hvis identitet gradvist nedbrydes efter bruddet med hans kone, til krimiserier, der lagde gaderne øde, fx Ka’ De li’ østers 1967.

Grænselandet mellem galskab og normalitet, borgerskabets forrådnelse og det moderne menneskes sjælelige selvmodsigelser er hovedtemaer, der afsøges i nærbilleder af fx et ansigts umærkelige trækninger, hvorved P blotlægger afstanden mellem vores omgangsformers glatpolerede overflade og sindets krinkelkrogede dybder.

Dramatiske værker: Bella DRtv 1970; Hjemme hos William DRtv 1971; Rundt om Selma DRtv 1971; I Adams verden DRtv 1973; Bertram og Lisa & Anne og Paul DRtv 1974; Louises hus DRtv 1977.

Teaterpriser: Danske Dramatikeres Hæderspris, Holberg-Medaljen.

Bibliografi: Hammerich, P I Panduros verden 1974; Jørgensen, J C Leif Panduro: radio-film-teater-TV 1973.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig