Kulturfonden, blev oprettet 1.1. 1990 som opfølgning på kulturminister Ole Vig Jensens kulturpolitiske redegørelse til Folketinget fra marts 1989. K var ikke en egentlig fond, men en kulturministeriel institution, der gav støtte til tværgående kulturinitiativer mellem den folkelige og den etablerede kultur samt til gennemførelse af nye idéer inden for etablerede kulturinstitutioners formidlingsvirksomhed og inden for skabende kunst. Efter den første formand, Niels Højlund, fik K kælenavnet Højlunds Kulturfond. Efter en forsøgsperiode 1990-93 vedtog Folketinget en Lov om Kulturfonden med virkning fra 1.1.1994.

1.7.1998 blev K ophævet og erstattet af Kulturministeriets Udviklingsfond (KUF). Det tværgående og nyskabende blev bevaret i målsætningen, mens koblingen mellem den folkelige og den etablerede kultur blev droppet. KUF blev nedlagt som en af den borgerlige regerings første kulturpolitiske handlinger i april 2002. K blev ledet af en bestyrelse på 7 medlemmer, KUF af en bestyrelse på 9 medlemmer. K og KUF støttede i deres levetid talrige nyskabende, eksperimenterende og tværgående kunst- og kulturprojekter inden for samtlige kunstarter. Det var hertil det nye og hidtil usete kunne henvende sig og kunne regne med lydhørhed.

Bibliografi: Balling, G KUF i det uprøvede grænsefelt. En midtvejsevaluering af Kulturministeriets Udviklingsfond 2001; Kulturfonden Årsberetning 1990-1997/98; Kulturministeriets Udviklingsfond Årsberetning 1998/99-2001; Nielsen, E G & Nørgaard, S På tværs af de kulturfondsstøttede initiativer 1993.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig