Jesper Langberg

Jesper Langberg, f. 1940, dansk skuespiller, uddannet Det Kongelige Teater 1965 og derefter knyttet til teatret frem til 1987. Han har især været virksom i komedien og lystspillet i roller, som han fremstillede med et eget kejtet lune, en angelsaksisk distraktion og sans for den velturnerede replik og udsving til den egentlige galskab. Han spillede i 1968 Gyldenstjerne i Tom Stoppards Rosenkrans og Gyldenstjerne er døde og en række klassiske roller som Mads i J.H. Wessels Kærlighed uden strømper 1973, Skriverhans i J.C. Hostrups Eventyr på fodrejsen 1978 og Tobias Hikke i Shakespeares Helligtrekongersaften 1980.

Også uden for Det Kongelige Teater har han dyrket det lette, elegante lystspil bl.a. som en yngre og fornyet Løjtnant von Buddinge i J.C. Hostrups Genboerne Det Danske Teater 1984, Kammertjeneren i Leif Panduro og Bent Christensens Harry og kammertjeneren Nørrebro Teater 1995, turné Det Danske Teater 1996, og som lægen i Aleksei Arbuzovs Det skete i Riga Folketeatret 2001, og han har brugt sin musikalitet bl.a. som titelfiguren i musicalen Don Quixote, Manden fra La Mancha Det Danske Teater 2000 af Dale Wasserman.

Fra 1990'erne har han i stigende grad gjort sig gældende i det seriøse og tragiske rollefag, bl.a. som Polonius i Hamlet Betty Nansen Teatret 1992 og faderen i Thomas Vinterberg, Mogens Rukov og Bo hr. Hansens Festen Mammutteatret/Det Kongelige Teater 2002. På Det Kongelige Teater spillede L i 2003 veloplagt snylter i rollen som Gruesen i Soyas Parasitterne. Søn af Sigurd Langberg og bror til Ebbe Langberg. Se også Film og teater.

Teaterpriser: Reumert-Prisen (Årets mandlige hovedrolle).

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig