Jesper Klein, 1944-2011, dansk skuespiller, instruktør, forfatter og musiker. I 1966 begyndte han at lave radio, og året efter startede teaterarbejdet med gennembrud i 1969 i revyen Kameldamen af Jytte Hauch-Fausbøll på Bristol, som han ledede s.m. Jytte Abildstrøm. Samarbejdet fortsatte med Peter Fristrups parodifarce Svend, Knud og Valdemar på Riddersalen 1970.

Fra starten stod han som en af de mest originale skikkelser i dansk revy og underholdning. Han var respektløs både i humor og over for enhver autoritet. Han betjente sig af en overrumplende opfindsomhed i vanvidskomik understøttet af stor musikalitet. Han var med i de første Hjørring Revyer 1973, 1974 og 1976, og med afsæt i ungdoms-tv udgjorde han 1975-82 s.m. Jess Ingerslev, Tom McEwan og Lykke Nielsen Klyderne, der var båret af musikalitet og underfundig satire.

S.m. Flemming Jensen lavede han tomands-forestillinger, bl.a. Gøngehøvdingen 1982 efter Carit Etlars roman, Jorden rundt i 80 dage 2000 efter Jules Vernes roman og 10 mord på 2 mænd 2002 frit efter Agatha Christies The Mousetrap.

Som iscenesætter har han rekord, idet han satte Thorbjørn Egners Folk og Røvere i Kardemommeby op mere end 30 gange, heraf over 20 på Bellevue Teatret.

Jesper Klein medvirkede i en række tv-julekalendere og prisbelønnede film og lagde desuden stemme til flere hundrede tegnefilm. Hans forfatterskab favner bredt fra børnebøger til kriminalromaner.

Teaterpriser: Årets Æreskunstner.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig