Jacques Copeau, 1879-1949, fransk skuespiller, instruktør og teaterleder. C var en af teatrets store fornyere med sin kritik af tidens kommercielle og i sceneudtrykket overdådige teater. Over for det opstillede han moralske og æstetiske krav til teatret, ønsket om et filosofisk ræsonnerende repertoire, der lagde vægt på klassikerne, en enkel renhed i opsætningerne, der stod helt i tekstens tjeneste, en disciplineret og kollektiv uddannelse af skuespillere og en bestræbelse på at ændre publikums forhold til teatret. C var kunst-, litteratur- og teaterkritiker ved forskellige tidsskrifter og grundlagde, bl.a. s.m. André Gide 1909 La Nouvelle Revue française, som han redigerede til 1913, hvor han åbnede Théâtre du Vieux-Colombier. Det måtte pga. 1. Verdenskrig lukke 1914. C fik kontakt med Edward Gordon Craig, Adolphe Appia og den schweiziske komponist Émile Jaques-Dalcroze og gendannede sin trup 1917, der spillede to sæsoner i New York. Herefter vendte han tilbage til et genåbnet Vieux-Colombier 1920 med en tilknyttet teaterskole og tidsskriftet Les Cahiers du Vieux-Colombier, der henvendte sig til teatrets publikum. 1924 lukkede C teatret og slog sig med omkring 30 elever ned i Bourgogne for at danne en kombineret skole og laboratorium. Det førte til truppen les Copiaux, der til 1929 arbejdede for et folkeligt teater. C fortsatte som instruktør, bl.a. 1936-39 på Comédie-Française, og var et års tid teatrets chef. Bl.a. Charles Dullin og Louis Jouvet førte hans idéer videre.

Bibliografi: Copeau, J Critiques d’un autre temps 1923 & Souvenir du Vieux-Colombier 1931 & Le Théâtre populaire 1941 & Registres 1 – 6 1974-96; Borgal, C Jacques Copeau 1960; Mignon, P-L Jacques Copeau ou le mythe du Vieux-Colombier 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig