Ib Schønberg, Christian Albert von Cotta, 1902-55, dansk skuespiller og teaterdirektør. Debuterede på Sønderborg Teater 1920. I 1920'erne turnerede han i provinsen, hvor han ofte spillede gammelmandsroller, og kom 1931 til Det Ny Teater som skuespiller og inspektør. Fra 1934 var han tillige meddirektør. Her fik han i 1932 sit gennembrud i Soyas Hvem er jeg?, fulgt op af Vivian Ellis, Richard Myers, Clifford Grey og Greatrex Newmans operette Mr. Cinders, hvor han spillede den elskelige Bobby. Da teatret i 1937 gik i betalingsstandsning, hæftede han personligt for ¼ mill. kr., som han de næste 15 år arbejdede dag og nat for at betale tilbage. De følgende år var han på forskellige kbh.ske teatre. Han medvirkede bl.a. som Christian II i Kjeld Abells Dyveke på Riddersalen 1940 og var herefter en lang periode tilknyttet Nørrebro Teater. Samtidig medvirkede han i revyer og etablerede i 1945 Cirkus Ib i et telt i Fælledparken. I 1953 blev han direktør for Cirkusrevyen, som han i sine tre sæsoner omdøbte til Cirkus Ib. Han var hele Danmarks Ibbermand og personificerede dansk hygge og tryghed på scenen, men fik i de talrige film, han nåede at medvirke i, også vist en dyster side som skildrede menneskeligt og moralsk forfald. Han var utrolig initiativrig, grænsende til det rastløse, og hans utrættelige idérigdom var større end hans skuespillertalent, men ikke mindst takket være en sikker sans for PR var han en festlig institution i dansk teater og film.

Bibliografi: Bogen til Ib Schønberg 1952; Schønberg, B Ib Schønberg – En mindebog skrevet af de der kendte ham 1955; Stegelmann, J – og Ib Schønberg: en biografi 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig