Henning Moritzen, 1928-2012, dansk skuespiller og instruktør, uddannet på Privatteatrenes Elevskole 1950. Efter uddannelsen optrådte Henning Moritzen ved privatteatrene 1950-55 og har siden været på Det Kongelige Teater bortset fra en freelanceperiode 1975-80. Han gjorde sig som ung især gældende i sympatiske og elegant vittige roller i lystspillet, men udviklede et stort alsidigt talent båret af intelligens, musikalitet, humor og efterhånden også tragisk smerte gennem sit omfattende rolleregister især på Det Kongelige Teater. Her var han den unge søn i Kjeld Abells Anna Sophie Hedvig 1957 og s.å. Klint i J.C Hostrups Genboerne. Han blev en fornyer af fremstillingen af de Holbergske tjenerroller bl.a. som Henrik i Den vægelsindede 1962 og i Mascarade 1969. Henning Moritzen fastslog sin musikalitet og modernitet som Billy Jack i Ernst Bruun Olsens Teenagerlove 1962 og var en elegant Grev Danilo i Franz Lehárs Den glade enke Det Ny Scala 1968. Hans spændvidde fandt også udtryk i rollerne som en anspændt manøvrerende konge i Strindbergs Gustav III 1963 og en herligt forslagen Svejk i Brechts Svejk i 2. Verdenskrig 1968 og videre i Lars Noréns Natten er dagens mor 1986 og som Gamle Levin i Paul Hammerich/Bent Fabricius-Bjerres musical Esther 1988. I 1973 spillede Henning Moritzen Alceste i Ingmar Bergmans lysende iscenesættelse af Molières Misantropen på Det Kongelige Teater.

Henning Moritzen har som iscenesætter især i freelanceperioden spændt fra klassikere til farcer og har også været virksom i Sverige. Med årene er han med en voksende scenisk pondus og en dybde i udtryk for smerte og ensomhed vokset ind i det ældre rollefag som en af vore bedste karakterskuespillere. En udvikling der i lige så høj grad har fundet udtryk i filmen, bl.a. i Thomas Vinterbergs Festen 1998 og i Kaspar Rostrups Her i nærheden 2000 over en novelle af Martha Christensen. På teatret spænder opgaverne bl.a. fra Lars Noréns Sommer 1993 til et fornemt portræt af Niels Bohr i Michael Frayns København Betty Nansen Teatret 1999. Gift med Lise Ringheim og far til Michael Moritzen. Se også Ernst Bruun Olsen.

Teaterpriser: Lauritzen-Prisen, Teaterpokalen, Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris.

Bibliografi: Moritzen, H & Wamberg, N B Tilpas højrøvet 2004.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig