Hans Lynge, 1906-88, grønlandsk forfatter, instruktør og billedkunstner, uddannet på Ilinniarfissuaq (Grønlands seminarium i Nuuk) 1927, men som kateket i Qaqortoq (Julianehåb) fik han tuberkulose og blev pensioneret 1931. Skiftende ophold i Grønland og Danmark, bl.a. uddannet på Kunstakademiet i Kbh. 1947-50. L tog ivrig del i den grønlandske samfundsdebat både som kunstner og politiker og kom 1939 i Sydgrønlands Landsråd. Han har skrevet mindst 12 skuespil, de fleste spillet på hans forsamlingshusteater i Qaqortoq fra 1936. Det første var tigôrKârâ pissarâ 1934 (Den, der tager hende først, får hende). Ls ernerit (Far og søn) blev sendt som hørespil i DR 1937.

L skrev ofte om de vanskelige møder mellem danskere og grønlændere, bl.a. i jûtdlerugtûlersut (Juletravlhed) 1936, hvor han kritiserede danskeres dårlige behandling af grønlændere såvel som grønlænderes druk. Spillet kostede ham jobbet som oversætter på kolonikontoret. I Ulâjuk Imanerdlo 1974, hvor åndemanere står over for kristne, forsvarer L ældre værdier og kunnen. Formmæssigt er han påvirket af romantiske syngespil og vaudeviller, men også af mere realistiske genrer. Som regel lavede han selv scenografi og instruerede sine spil. L har oversat skuespil til grønlandsk, bl.a. Holbergs Jeppe på Bjerget og J.C. Hostrups Soldaterløjer.

Bibliografi: Bertelsen, C Grønlandsk litteratur 1983; Kleivan, I ‘Hans Lynges rolle i Grønlands teaterhistorie’ i Grønland nr. 3-4 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig