Hans Brix, 1870-1961, dansk prof. i dansk litteratur ved Kbh.s Universitet 1924-41, censor (litterær konsulent) ved Det Kongelige Teater 1924-31, kritiker 1933-58 bl.a. ved BT og Berlingske Aftenavis. Som censor var B national og kom dermed til at fungere som en prop i hullet på Det Kongelige Teater i forhold til udenlandsk dramatik. Som kritiker var han lokal, undertiden provinsiel. Han var de korte genrers mand, skarpsindig, vittig og berygtet for sine nedsablinger. I en censur fra 1926 hedder det fx: ‘Foregår på Island. Kunne næppe være foregået andre steder. Bør absolut ikke foregå på Det kgl. Teater.’ I sin teaterkritik opdyrkede B beskrivelser af skuespiller-/rollefysiognomier; i en anmeldelse i 1940 skrev han fx: ‘Hans Kurt er enestående ved sin evne til at vise tænder og smilehuller på én gang. Den kvinde, der ikke falder i hullerne, bliver offer for tænderne.’

Bibliografi: Brix, H Ludvig Holbergs Komedier 1942 & Analyser og Problemer 1-7 1933-55; Kistrup, J Hans Brix og teatret 1969.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig