Hans Bendix, 1898-1984, dansk teatertegner. B uddannede sig fra 1914-18 som maler og virkede samtidig som modetegner i Paris og London og sluttede sine studier i Kbh., hvor han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling 1922. 1922-40 og 1948-50 var B ansat som bladtegner ved Social-Demokraten og fra 1950 til sin død ved Politiken. I hans unge år var det især den politiske satire, bl.a. fra 1925 i Blæksprutten, der var kernen i Bs arbejde, men det var som teatertegner, han fik betydning. Han tilførte teatertegningen en ekstra dimension, der gjorde den til en meddigtende faktor til anmeldelsen og ikke blot en illustration, ved med sin uhyre elegante streg at give et koncentrat af skuespillerens hele rollefremstilling, og den udtrykte også gerne hans glæde ved kvindelige skuespilleres erotiske udstråling. Hans stil fik stor betydning for yngre tegnere som Erik Werner, Claus Seidel, Flemming Nyborg og Tove Nørgaard. Se også Teatertegning.

Teaterpriser: Ingenio et arti.

Bibliografi: Arnheim, L Hans Bendix’ tegninger: registratur 1996; Boye, I Teatertyper: Hans Bendix’ teatertegninger 1985 & En bog om Hans Bendix. Festskrift 1978; Møller, H S Den svære kunst at være let. Hans Bendix set … og overset 1978.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig