Hēcuba, den latinske navneform af Hēkabe, kong Priamos’ dronning i Troja, der som den eneste i sin familie overlevede Den Trojanske Krig. Euripides har skrevet tragedien Hekabe 424 f.kr., og H er hovedperson i hans Kvinderne fra Troja 415 f.kr. I dramatikken er hun imidlertid mest kendt fra Shakespeares Hamlets møde med skuespillerne og fra hans refleksioner over skuespillerens indlevelse: ‘Hvad er da Hecuba for ham, og hvad er han for Hecuba, så han for hende skulle fælde tårer?’ (II, 2) umiddelbart efter at den omrejsende skuespiller over for Hamlet har fremsagt en monolog, hvor han skildrer H.

H er efterfølgende blevet et symbolsk element i centrale skuespillerteoretiske diskussioner om indlevelse og indføling, om varm og kold skuespiller, om forholdet mellem skuespiller og rolle, om skuespilkunst som skabende eller reproducerende kunst, om hvad skuespilleren føler, etc.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig