Hélène Cixous, f. 1937, fransk-algerisk, én af Frankrigs betydeligste feministiske forfattere og litteraturteoretikere. Hun var i 1968 en af initiativtagerne til Université de Paris VIII og grundlæggeren af den første europæiske afdeling for kvindestudier (Études Feminines). C har skrevet en række dramaer, hvoraf de vigtigste er blevet til i tæt samarbejde med Ariane Mnouchkine og Théâtre du Soleil. De behandler etiske problemer som mødet mellem øst og vest og det globale ansvar for klodens naturresurser. Formen kan være bredt episk som i L’Histoire terrible mais inachevée de Norodom Sihanouk, roi de Cambodge 1985 eller mytisk som i Tambours sur la dique 1999, inspireret af japansk bunraku-teater. I et selvstændigt drama, Dora 2005, tilfører hun Freuds berømte casestory en feministisk synsvinkel.

Bibliografi: Cixous, H & Calle-Gruber, M Hélène Cixous rootprints: memory and life writing 1997; Sellers, S Hélène Cixous: authorship, autobiography and love 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig