Frederik Schwarz, 1753-1838, dansk skuespiller og teaterpædagog. Debuterede 1773 på Det Kongelige Teater. En af de dominerende personer i sidste tredjedel af 1700-tallets danske teater, hvis indflydelse kom til at række meget langt, ikke mindst da Th. Overskou valgte S til hovedkilde og -person i sin teaterhistorie 1854-62. S kom til teatret som balletbarn og blev if. tra ditionen udset til at være Holberg-komikeren Geert Londemanns efterfølger. Det blev imidlertid ikke tilfældet, selvom S hele sin lange skuespillerkarriere igennem var splittet mellem en traditionstro stil i Holberg-repertoiret og en moderne sentimental/følsom stil i det øvrige. En af hans helt store præstationer var Figaro i hans egen oversættelse af Beaumarchais’ Barberen i Sevilla Det Kongelige Teater 1777, og på sine ældre dage blev han tidens ypperste ømme fader i det borgerlige drama.

Tiden var til en omdefinering af skuespillerens rolle, fra at være håndværker til en selvstændig skabende kunster, og Ss virke skal ses netop i lyset af dette. Han var drevet af trangen til oplysning og uddannelse, og det gjorde ham til pioner på en række områder: Han sørgede for, at de moderne europæiske teorier om skuespilkunsten blev tilgængelige for hans kollegaer, han var den første af teatrets skuespillere, der drog på studierejse til udlandet, og han udgav som den første et teatertidsskrift, Lommebog for Skuespilyndere 1-3 1784-86, hvori han skrev den første samlede fremstilling af dansk teaters historie. Men det er på det teaterpædagogiske område, han satte sig flest spor: Han udviklede begrebet ‘Instructeur’, dvs. vejleder for skuespillerelever og opsynsmand med prøvearbejdet, og i ca. 40 år, som oftest alene, udfyldte han det embede. Det var S, der i 1777 stod for oprettelsen af Det Dramatiske Selskab, der blev et vigtigt forum for intern kritik og samarbejde mellem teatrets yngre skuespillere. Desuden var han oversætter af en række dramatiske værker til Det Kongelige Teater.

Bibliografi: Jørgensen, L Frederik Schwarz – Den tænkende Kunstner 1997; Overskou, T Den danske Skueplads 1854-62.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig