Fiorilli, Fiorillo, italiensk skuespillerfamilie, virksom i både Italien og Frankrig. Tiberio F, f. 1694, var den berømteste af de italienske commedia dell’arte skuespillere i La Comédie Italienne-truppen i Paris. Hans ry er knyttet til den tvetydige Scaramouche-figur, som han spillede gennem et halvt århundrede, selv højt op i årene med en usædvanlig akrobatisk evne, som en blanding af en Capitano- og en Zanni-type, sortklædt, uden maske og med et karakteristisk nedhængende overskæg. Scaramouche inspirerede Molière, med hvis trup italienerne en tid spillede vekselvis på teatret i Petit-Bourbon. Fs eventyrlige levned beskrives fantasifuldt i Angelo Costantinis Vie de Scaramouche, 1695.

F var efter al sandsynlighed søn af Silvio F, d. 1633, der optrådte som Capitan Matamoros, men især huskes som den egentlige skaber af den napolitanske maskefigur Pulcinella. Silvio Fs anden søn Giovan Battista F, ca.1614-51, og dennes hustru Beatrice Vitelli F, ca.1638-54, tog også del i traditionen, idet sønnen både spillede Scaramouche og Zanni-figuren Trappolino, og hans hustru var den første amorosa.

Bibliografi: Scott, V The Commedia dell’arte in Paris 1990.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig