Emilie Högqvist, 1812-46, svensk skuespiller. H var en af de mest omtalte kvinder i 1800-tallets Sverige. Hun debuterede som 9-årig og kom som 16-årig til Dramaten som elev. Hs force var de franske salonkomedier, som syntes at spejle hendes eget vidtløftige privatliv som elskerinde til Oscar I og mor til to af hans sønner, en rolle, som gav hende tilnavnet den svenske Aspasia, efter den hetære, som Perikles forstødte sin hustru til fordel for. Kunstnerisk vandt hun i 1830'erne nyt land i Schiller-roller som Jeanne d’Arc i Orleanska jungfrun og titelrollen i Maria Stuart; if. samtidige beskrivelser spillet ‘med gripande inlevelse och svärmisk hänförelse’. Hun stod sidste gang på scenen i 1845 som Julia i Shakespeares Romeo och Julia.

Bibliografi: Wieselgren, O Högqvist Emilie; Ett livsöde ur vårt 1800-tals teater-historia 1939; Horn, V En fjärilslek. Emilie Högqvists levnadssaga 1942.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig