Dramatisk selskab, en lukket klub, hvor amatører og til tider også professionelle mødtes for at spille teater for klubbens medlemmer, ofte med efterfølgende bal. DS blev også kaldt Privattheatre før de egentlige privatteatre, idet Det Kongelige Teater havde monopol på at spille offentlige forestillinger fra 1747 – og på at modtage betaling for det. Derfor var indtægterne i DS indskrænket til kontingenter og en evt. bødekasse. Det første DS i Danmark var Knud Lyhne Rahbeks Det Skiønnes muntre Dyrkere, som eksisterede 1772-1826, og de kendteste er Frederik Schwarz’Det dramatiske Selskab, stiftet 1777 og nedlagt 1789, som med sine fortrinsvis yngre skuespillere fungerede som en slags ‘planteskole’, samt Det dramatisk-litterære Selskab også kaldet Borups Selskab, som også var stiftet af Rahbek og som fungerede 1780-1841. Det første DS uden for Kbh. blev stiftet i Odense 1789 og tog 1795 initiativ til at oprette Odense Teater, hvor kongelige skuespillere og amatører fra private DS spillede sammen. Den Store Teatergalskab spredtes snart til andre byer, og selskaberne oprettede egne scener i Randers 1806, Aalborg og Aarhus 1816, Helsingør 1817 og Rønne 1823. Nogle DS opførte teatre, der stadig eksisterer, som fx Helsingør og Rønne, eller som dannede grundlag for de nuværende landsdelsscener.

Omkring 1830 dalede interessen noget blandt det højere borgerskab i Kbh., men studenterne fortsatte med årlige studenterkomedier fra 1833. Fra omkring 1850 var de gamle selskaber blevet afløst af selskabelige foreninger som borger- og håndværkerforeninger, skydeselskaber, ‘harmonier’ etc., der lejlighedsvis opførte skuespil som led i underholdningen. Rundt omkring i landet bredte interessen sig dog fortsat til mindre byer efter samme mønster som i større byer. Skoleloven 1814 og de mange højskoler i anden halvdel af 1800-tallet betød, at mange efterhånden kunne læse og blive introduceret til skuespil, og da man fra 1880'erne begyndte at bygge forsamlingshuse, blev det for alvor muligt for dilettanter og amatører at spille teater landet over.

Bibliografi: Biering, K Bidrag til belysning af amatørteaterforhold i Danmark – En traditions- og organisationshistorisk redegørelse 1970; Nielsen, K Den store Teatergalskab. Billeder fra de dramatiske selskabers dage 1953.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig