Det Rejsende Landsteater, paraplyagtig tilskudskonstruktion for turnéteatre 1977-91 etableret på baggrund af revision af Teaterloven i 1976. Ordningen havde til formål at ‘bidrage til at dække behovet for teater- og musikdramatiske forestillinger i hele landet ved gennem de tilknyttede teatres forskellighed at repræsentere et alsidigt repertoire bestående af såvel ældre som nyere dramatiske værker med særlig hensyntagen til værker af danske dramatikere og komponister’.

Det Danske Teater og Den Jyske Opera var faste medlemmer og fik hver 5/13 af den samlede bevilling. De resterende 3/13 blev fordelt til et antal løse medlemmer, som efter ansøgning blev optaget i ordningen enten for en sæson eller for en enkelt produktion. I praksis blev Hvidovre Teater og Jørgen Blaksted Turnéen dog faste medlemmer i hele ordningens levetid. Andre teatre, der i perioder var optaget i DRL, var bl.a. Solvognen, Nyt Dansk Danseteater, Gentofte Scenen, CaféTeatret, Natholdet og Vandrefalken.

Det budgetterede underskud ved DRL dækkedes med 50 % af staten og 50 % af de amter, der ikke havde udgifter til landsdelsscenedrift, idet alle amter dog bidrog til tilskuddet til Den Jyske Opera. DRL var ledet af en styrelse på 24 medlemmer, hvoraf et flertal repræsenterede amterne. I 1991 blev DRL nedlagt som konsekvens af den ny teaterlov fra 1990.

Bibliografi: Bonne Jørgensen, H Det Rejsende Landsteater 10 år 1987.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig