Denis Diderot, 1713-84, fransk forfatter, dramatiker, kunstkritiker og filosof. D indførte det borgerlige drama på teatret med skuespillene Le fils naturel publiceret 1757, uropført 1771 (Den naturlige søn Det Kongelige Teater 1791) og Le père de famille publiceret 1758, uropført 1761 (Faderen Det Kongelige Teater 1764). Han krævede i den nye genre en følsom spillestil, hvor skuespilleren skulle føle rollen uden de traditionelle affekter i et ønske om at vise en mere fri og naturlig illuderende fremstillingskunst. Han plæderede også for brug af mimik, tableauer, knæfald og en larmoyant stil. Hvad der især pegede fremad, var Ds krav om at fremme en enhedstone i hans skuespil, hvor skuespillerne skulle være afhængige af deres medspillende, samt ønsket om, at de skulle spille, som om der var en mur mellem dem og publikum. Denne tanke om den fjerde væg blev siden videreført i naturalismen.

Ds program for det nye følsomme drama udkom i form af tre samtaler mellem forfatteren og Le fils naturels hovedperson Dorval i Entretiens sur le fils naturel 1757 samt i Discours sur la poésie dramatique 1758. I 1773 reviderede han sit syn på spillestilen og hævdede i Paradoxe sur le comédien at skuespilleren burde spille med forstanden, være kold og uden følsomhed. Skriftet blev først udgivet i 1830 og fik ingen betydning for samtiden, mens fx Knud Lyne Rahbek var inspireret af Ds følende skuespiller. D skrev desuden flere frisindede skrifter, der bl.a. i 1749 resulterede i et fængselsophold. Sammen med Jean le Rond d’Alembert redigerede han de første syv bind af den store franske Encyclopédie (1751-59), hvorefter han som eneredaktør færdiggjorde værket frem til 1772. Se også Indføling.

Bibliografi: Diderot, D Dialog om Skuespilkunsten 1949; Andersen, E ‘Den sublime gestus som tableau hos Diderot’ i Tableau: det sublime øjeblik 2001; Nedergaard, L Diderot 1953.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig