Den Nationale Scene, landsdelsteater i Norge beliggende i Bergen. Teatret havde en forløber i Det Norske Theater som åbnede 1850 og som var det første rent norsksprogede teater. Ibsen var kunstnerisk leder 1851-57 og Bjørnstjerne Bjørnson teaterchef 1857-59. Det Norske Theater fik stor betydning for indførelsen af norsk som scenesprog. Teatret lukkede i 1863 af økonomiske grunde, men åbnede igen i 1876 under navnet Bergens Theater. I de mellemliggende år blev byens teatervirksomhed holdt i live af dramatiske selskaber, der på skift havde til huse i den eksisterende teaterbygning.

Først efter indflytning i den nuværende bygning fra 1909 fik teatret navnet Den Nationale Scene. Bygningen rummer 3 scener, hvor der bliver spillet et traditionelt landsdelsteaterrepertoire, men også dyrket en speciel bergensisk tone. I perioder har DNS indtaget en ledende stilling blandt teatre i Norge og i Norden. Driften af DNS støttes i dag af den norske stat, Hordaland fylke og Bergen kommune.

Bibliografi: Nygaard, K & Eide, E Den Nationale Scene 1931-1976 1977; Wiers-Jensen, H & Nordahl-Olsen, J Den Nationale Scene. De første 25 aar 1926; Aarseth, A Den Nationale Scene 1901-31 1969.

Eksternt link:

www.den-nationale-scene.no

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig