De Tyske Selskaber, betegnelse for tyske trupper, der siden Christian IVs tid rejste rundt i Danmark – primært i provinsen, der i modsætning til Kbh. ingen teatertradition havde. Da Kbh. i 1748 fik Komediehuset, voksede provinsbefolkningens ønske om et stationært teater, og eftersom hoffet og centraladministrationens sprog var tysk, mente man, at det var oplagt at lade de ‘farende tyske Acteurs’ klare opgaven.

Det første provinsteater blev indrettet i 1787 på rådhuset i Odense, og 1791 blev amatørernes dramatiske selskab erstattet med en trup fra Altona. Skuespillerne lagde ud med Fr. Schillers Kabale und Liebe på tysk og opførte et overvejende tysk repertoire, men også i 1792 den første Hamlet-opsætning i Danmark. Alt ‘tyskeriet’ blev udsat for hån og kritik og vakte stor forbitrelse blandt skuespillerne, som efter i 1793 at have forsøgt sig med en fortysket Holberg gav op og tog hjem. I 1795 åbnede et nyt komediehus i Odense, sponsoreret af velhavende borgere. Ønsket om danske forestillinger blev atter overhørt; en ny tysk trup åbnede teatret med G.E. Lessings Minna von Barnhelm. Først i 1796 begyndte man at spille på dansk.

Alt imens fortsatte DTS med at turnere i Jylland. Gotthard Steiner startede 1798 på Ribe Katedralskole og erobrede snart hele Jylland, men holdt sig på afstand af Fyn; sporene fra Odense skræmte. Steiner fik også snart hård konkurrence fra Johan Heinrich Gørbing Frank, der startede i Odense 1809. Han spillede bl.a. Kotzebue og August Wilhelm Iffland samt tyske oversættelser af Oehlenschläger og Holberg som Der politische Kannengiesser 1812, der bl.a. blev den 7-årige H.C. Andersens første teateroplevelse. Om sommeren var både Steiner og Gørbing Frank tilbage på landevejene, men efterhånden udkonkurreret af de københavnske skuespillere, som takket være de forbedrede transportmuligheder var begyndt at turnere i provinsen. I 1814 gæstede Gørbing Frank Hofteatret i Kbh., hvor han med sin Kannestøber-forestilling løb ind i en veritabel fiasko, hvorefter truppen gik mere eller mindre i opløsning. I 1816 prøvede Steiner lyk ken i Odense, men hans ‘Kotzebue’ske Platheder’ fik samme medfart som hans konkurrenter på Hof teatret. DTS blev dog ved med at turnere i Danmark indtil begyndelsen af 1840'erne, men så var befolkningens antityske følelser blevet så stærke, at de måtte indstille deres aktiviteter.

Bibliografi: Sandfeld, G Komedianter og skuespillere. Dansk teaterliv uden for hovedstaden o. 1790 – o.1870 1971.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig