Bugaku, japansk danseform fra begyndelsen af Heian-perioden (794-1185), opstået under stærk påvirkning af bl.a. kinesisk og indisk dans. B har overlevet i kraft af sin status som del af kejserens ceremoniel og bliver i dag videreført på skoler ved kejserhoffet og i de store templer i Tokyo, Nara, Kyoto og Osaka. B er dansedelen af en gagaku-forestilling, hvor kangen er musikdelen. Dansen foregår på en firkantet forhøjet scene med to store trommer bagest og omkranset af et lavt gelænder. En B-trup består af venstre- og højre-dansere, som har hver deres repertoire, hvor de venstre danser til kinesisk togaku-musik, afvekslende med de højre, som danser til koreansk komagaku-musik. Kostumerne er hofdragter fra 7. årh., og visse roller bærer masker. Dansestilen er stiliseret, langsom og tilbageholdt og repertoiret spænder over 50 danse.

Bibliografi: Ortolani, B Bugaku: The Traditional Dance of the Japanese Imperial Court 1978; Wolz, C Bugaku, Japanese Court Dance with the notation of Basic Movements of Nasori 1971.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig