Bauhausbühne, scene knyttet til det statslige kunstakademi Bauhaus, grundlagt 1919 i Weimar (fra 1925 i Dessau) med arkitekten Walter Gropius som leder. Bauhaus samlede alle visuelle kunstarter, incl. industriel design, under ét tag med det formål at forene de æstetiske kunster og moderne teknologi. B blev et centralt mødested for skolens lærere og elever, et værksted for sceniske eksperimenter. Det var især billedhuggeren Oskar Schlemmer, der som scenens leder prægede arbejdet med en udsøgt lærerstab bestående af bl.a. Kandinsky. Schlemmer udforskede relationerne mellem menneskekroppen og det abstrakte rum; ved at iklæde spillerne/danserne fantastiske kostumer, fremstillet af materialer som aluminium, gummi og plexiglas forvandlede han mennesket til levende arkitektur i rummet. Schlemmer dyrkede ikke som futuristerne teknikken for teknikkens skyld, men var mere i pagt med de tanker om en sceneelementernes og farvernes metafysik, som Kandinsky udviklede. Schlemmer ville gennem sin strenge formalisme ophæve kroppens modsætninger mellem natur/ånd og mystik/fornuft og frigøre menneskets åndelige potentiale. Hans ‘kunstfigur’ er det transformerede menneske: ‘supermennesket’. Schlemmers vigtigste værk er Triadisches Ballett 1922 (rekonstrueret på film), en abstrakt scenesyntese bygget op omkring det magiske tretal. B eksperimenterede også med at blande levende spillere og mekaniske figurer, med rent mekaniske balletter og med skabelsen af nye teaterrum. Efter nazisternes magtovertagelse 1933 opløstes Bauhaus, og flere af de involverede flyttede til Chicago, men Bs eksperimenter har øvet en ikke ringe indflydelse på moderne teater, især danseteatret.

Bibliografi: Kornerup, J Om Bauhaus og om Oskar Schlemmer og hans teaterteorier 2001; Scheper, D Das Triadische Ballett und die Bauhausbühne 1988; Schlemmer, O, Moholy-Nagy, L & Molnar, F ‘Die Bühne im Bauhaus’ i Neue Bauhausbücher 3 1965, eng. udg. 1961; Schlemmer, O & Gropius, W Theatre of the Bauhaus 1961.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig