Barong. Traditionel barong-dans i Gianyar på Bali 2007. I forgrunden Rangda med Barong i baggrunden.

.

Barong, balinesisk fabeldyr balinesisk maskedansedrama danset af mænd med rødder i ur-riter om det mytiske fabeldyr Barong, der repræsenterede det gode, solen og lyset og dets kamp mod heksen Rangda, der står for det onde, skyggen og natten. Hver landsby kan have sin B-variant, og Rangda kan fremtræde i mange forskellige forklædninger. En særlig flot og frygtindgydende form er barong keket også kaldet calon arang. Her fremtræder fabelvæsnet Barong med fire ben, en krop af bambus bedækket med hår af palmeblade, hanefjer og små raslende muslinger og en lang hale. Masken er rød med udstående øjne og på hovedet er sat en gylden krone. Rangda er uhyggeligt maskeret med lang uglet paryk, hugtænder, flammende tunge, behårede hænder med lange negle og uharmoniske, vilde og rykvise dansebevægelser. Spillet når dramatiske højder, når en gruppe mænd med kris (krigsdolke vil hjælpe B, og Rangdas magt får dem til at såre sig selv. Men da de er i trance, er de usårlige. Til sidst velsignes de af Bs magiske skæg og vækkes derved af trancen.

Ens for alle B-spil er, at det gode ikke udelukker det onde. Begge sider findes til stadighed i naturen og kan ikke fjernes ved Bs moralske overlegenhed og psykiske kraft; man må derfor finde en balance mellem dem. Der er ligeledes en interessant sammensmeltning mellem urmytiske historier blandet med hindugudernes mytologi og riter med klassisk danseteater.

Bibliografi: Dibia, I W & Ballinger, R Balinese Dance, Drama and Music 2005; Rebling, E Die Tanzkunst Indonesiens 1989; Zoete, B d & Spies, W Dance and Drama in Bali 1938.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig