Aristofanes. Studenterscenen opførte 1953 Archarnerne i Palle Kjærulff-Schmidts iscenesættelse. Maskerne blev udført af den hollandske maskemager Herbert Semey. Forestillingen turnerende siden internationalt.

.

Aristofanes, ca. 445-385 f.Kr., græsk dramatiker, den eneste fra den ældre attiske komedie, hvis stykker er bevaret: 11 ud af ca. 44. De fleste er opført under den peloponnesiske krig, og længslen efter fred er et gennemgående tema. Der rettes en skånselsløs kritik mod navngivne politikere, intellektuelle (sofister, Sokrates) og kunstnere (Euripides), som gøres ansvarlige for krigen, korruption, åndshovmod og for at undergrave demokratiet og den heroiske kultur – alt sammen med en grovkornet og fabulerende humor, et krast frisprog, blomstrende obskøniteter og polemisk satire. Karakteristisk er endvidere blandingen af det nære livs realisme med det vildt fantastiske. Verden bliver set fra almindelige menneskers, kroppens og kvindernes side, og man går op i storpolitik for at få fred til at dyrke jorden, et dejligt knald og en fyldt mave. Her kan kvinderne fra de stridende stater forene sig i en sexstrejke og trumfe freden igennem som i Lysistrate 411 f.Kr., eller de kan få magten i staten som i Kvindernes Folkeforsamling 392 f.Kr., man kan købe en krukke med 30 års fred, Acharnerne 425 f.Kr., flyve til himlen på en skarnbasse for at hente fredens gudinde ned som i Freden 421 f.Kr., og bygge en fredeligere stat blandt himlens fugle i Fuglene 414 f.Kr. Kompositionen er som regel tvedelt, bestående af et accelererende handlingsforløb efterfulgt af parabase og løst forbundne optrin. De fleste stykker er navngivet efter koret og koret består ofte af dyr. Se også Revy.

Dramatiske værker: Ridderne 424 f.Kr.; Skyerne 423 f.Kr.; Hvepsene 422 f.Kr.; Thesmoforiefesten 411 f.Kr.; Frøerne 405 f.Kr.; Rigdommen 388 f.Kr.

Bibliografi: Silk, M S Aristophanes and the definition of comedy 2000; Thomsen, O Komediens kraft: en bog om en genre 1986 & Skyerne 1982.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig