Amakhosi, zimbabweansk teatergruppe bosiddende i Bulawayo. Har gjort sig bemærket med bl.a. politisk kontroversielle forestillinger rettet mod den siddende regering. Ordet Amakhosi betyder ‘kongerne’ på sproget ndebele.

Gruppen startede i 1982 som et teaterkollektiv af den dynamiske og karismatiske leder Cont Mhlanga, dannede senere en reel teaterskole og har siden udviklet sig til at blive en af de mest succesrige teatergrupper i Zimbabwe med 115 medlemmer, hvoraf 25 var fuldtidsengagerede og fra 1995 med eget teater- og kulturcenter.

Amakhosis arbejde er inspireret af Augusto Boals teaterform Theatre for Development, og forestillingerne udarbejdes i samarbejde med medlemmerne af et lokalsamfund, er altid deltagerbaserede og tænkt som oplæg til debat og problemløsning. Gruppen turnerer over hele Zimbabwe og har haft stor betydning for det øvrige kulturliv i landet. De optræder på en blanding af shonglish (shona og engelsk) og ndenglish (ndebele og engelsk), hvor shona og ndebele er to lokale sprog. Det ses af nogle af titlerne: det kvindepolitiske stykke Stitsha 1990 (eng. stitcher ‘syerske’) (Kanonhallen 1991) og Dabulap 1992 (eng. double up), der handler om illegale overskridelser af grænserne til Sydafrika eller Botswana.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig